Bedrijfskundig leiderschap in het onderwijs.
Raak vertrouwd met strategische, financiële en personele processen

Wil je betere, onderbouwde beslissingen kunnen nemen? Dat vraagt om inzicht in werkprocessen en trends. Zodat je beter kunt sturen op onderwijsresultaten en anticiperen op onderwijsontwikkelingen.

In deze leergang leer je te bouwen aan een stevig organisatorisch fundament van je school. Je ontdekt in deze leergang hoe je het onderwijsbeleid naar concrete doelstellingen vertaalt op de volgende vier aspecten; HRM, financiën, kwaliteit en ICT-beleid binnen je school. Het gaat erom dat je het ‘huis’ op orde krijgt en houdt, voor een toekomstbestendige onderwijsorganisatie.

De leergang gaat over de vertaling van strategie naar actie(s) waarin je eigen situatie centraal staat. Daarom begint de leergang met het vaststellen van een strategische vraag in jouw school. Door te sparren met collega’s over praktijksituaties, te oefenen met cases en zelf een strategisch /onderwijskundige opgave uit te werken, afgestemd op je eigen school. Op deze wijze verbreedt je jouw basiskennis op het gebied van strategische bedrijfsvoering, financiën en HRM en leer je hoe jouw leiderschap in de praktijk ten uitvoer te brengen. Daarbij besteden we ook aandacht aan aantal thema’s over jouw persoonlijk leiderschap, in situaties waar het ‘spannend’ wordt.

In deze leergang leer je:

 • Bewust en onderbouwd te handelen in de complexiteit van het grotere systeem;
 • Beter te sturen op resultaat, ontwikkeling, samenwerking en kwaliteit;
 • Strategisch te sturen op de drie aspecten; strategisch HR, financiën en kwaliteit;
 • Het verkrijgen van meer inzicht van de rol en de mogelijkheden op ICT-gebied;
 • In lijn met deze visie gerichte onderwijskundige afwegingen te maken;
 • Beleid overtuigend te onderbouwen, presenteren en verdedigen.
 • Helder te blijven communiceren, ook als het gaat om lastige dilemma’s in het domein van de bedrijfsvoering.

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Strategische beleidsvoering
 • Leiderschap van strategie naar actie
 • HRM, kwaliteitszorg, ICT-beleid en financiën
 • Communiceren onder spanning.

 

Ervaringen

Rob Hageman

‘Van de HRM-dag heb ik vooral veel opgestoken, dat was echt een soort masterclass. Wat je leert, kun je meteen toepassen in de je eigen schoolpraktijk’

Rob Hageman
Directeur-bestuurder van Stichting RK Onderwijs in Huizen

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Bedrijfsvoering
 • Human Resource Management in het onderwijs
 • Onderwijsinrichting en schoolorganisatie

Herregistratiewaarde:

 • 35%

In samenwerking met

Download de brochure

Contactpersoon

Marieke van Leeuwen
Programmamanager AVS Academie

m.vanleeuwen@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.