Schuilt er een bestuurder in jou?

Veel schoolleiders hebben de ambitie om bestuurlijk leider te worden. Maar deze functie past niet bij ieders karakter en eigenschappen. Wil jij ontdekken of deze carrièrestap iets voor jou is?

Deze leergang is een eerste kennismaking met functie van onderwijsbestuurder. Je leert wat het vak inhoudt, in theorie en de praktijk. Je ontwikkelt de vereiste vaardigheden en eigenschappen. Zo kom je erachter of het vak van onderwijsbestuurder iets voor jou is. De basis voor een weloverwogen toekomstkeuze!

In deze leergang draait het om jou. Aan de hand van een intakegesprek, individuele waardentest en persoonlijk leiderschapslessen leer je meer over je eigen leidinggevende capaciteiten. Tijdens de leergang loop je vier dagen in de praktijk mee met een onderwijsbestuurder. Integraal staan, op basis van theorie en praktijk, persoonlijke reflectievraagstukken centraal die in terugkerende intervisiesessies aan de orde komen.

In deze leergang leer je:

 • Hoe een bestuurlijk profiel eruit ziet
 • Wat persoonlijk leiderschap inhoudt, in theorie en praktijk
 • Of de rol van bestuurder past bij je eigen talenten en wensen

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Persoonlijk leiderschap (Spiral Dynamics)
 • Bestuurbaarheid van organisaties
 • Symbolische, richtinggevende en technisch-uitvoerende rollen van bestuurlijk leiderschap

Je loopt 4 dagen stage bij een bestuur (32 praktijkuren).

Reacties deelnemers:

‘Door de lesdagen en de stages kom ik er steeds meer achter of een bestuursfunctie iets voor mij is. Het is een verdieping op mijn leiderschap.’

‘Het heeft me meer gebracht dan van tevoren gedacht. Inzicht in bepaalde praktijksituaties, theorie, en in mezelf. Het heeft een een zekere urgentie bij me naar boven gebracht, me doen inzien dat het tijd is voor de volgende stap.’

Aankomende opleidingsdata

Ervaringen

Renate van Dijk

Door de leergang heb ik ontdekt dat ik hier helemaal op mijn plek zit als bestuurder.”

Renate van Dijk
Onderwijsbestuurder bij Verderwijs in Zeist

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Visiegestuurd onderwijs
 • Wildcard

Herregistratiewaarde:

 • 100 punten

Download de brochure

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

 

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.