Onderwijsinstellingen hebben steeds vaker behoefte aan een interim-manager. Bijvoorbeeld om een veranderproces in goede banen te leiden, een crisis te bezweren of om een leidinggevende tijdelijk te vervangen. Wil jij jezelf ontwikkelen als interim-manager?
Interim-management vraagt om specifieke kwaliteiten. Je moet zorgvuldig, transparant en professioneel zijn. De juiste mentaliteit hebben. Afstand bewaren en toch betrokken zijn. In deze leergang ontwikkel je deze eigenschappen. Inhoudelijk leer je alles over verandermanagement, managementmodellen, gesprekstechnieken en coaching.
Je doet inzichten op uit de theorie en de praktijk: door te luisteren naar en te discussiëren met medecursisten, gastsprekers en interim-managers. In vier intervisiebijeenkomsten koppel je nieuwe kennis en inzichten aan persoonlijke leerdoelen. Zo kom je erachter hoe je jouw school kunt helpen en ontdek je of interim-management iets voor jou is.
In deze leergang leer je:
Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:
(Ervaren) directeuren, schoolleiders, adjunct-directeuren en interim-managers po en vo, die een volgende stap in hun loopbaan overwegen en hun expertise willen inzetten voor interim-management.
De leergang bestaat uit 2 eendaagsen en 3 tweedaagsen
Startdatum: 14 september 2023
14 september, 15 september, 11 oktober, 8 november, 7 december, 8 december 2023, 11 januari en 12 januari 2024
Startdatum: 1 februari 2024
1 en 2 februari, 29 februari, 21 maart, 18 en 19 april, 23 en 24 mei 2024
Ledenprijs: € 6.275
Prijs: € 6.495
Inbegrepen bij de kosten
Inclusief literatuur, lunch- en verblijfkosten.
156 uur, waarvan 80 voorbereidingsuren en 76 contacturen
Amersfoort: Fletcher Hotel
De totale leergang beslaat ongeveer 10 maanden en bestaat uit twee inhoudelijke eendaagsen met de volgende ingrediënten: diagnose stellen en instrumenten inzetten, werken met een plan van aanpak en werken aan veranderingen met de focus op een team. Daarnaast zijn er drie tweedaagse bijeenkomsten met de volgende thema’s:
Het vakmanschap van de interim
We besteden uitgebreid aandacht aan het competentieniveau van de interim-manager. Zaken als stijlen van leidinggeven, managementmodellen, leiderschap en persoonlijke uitstraling komen aan de orde. Tevens werken we met verschillende analyse-instrumenten, die je natuurlijk ook na de opleiding nog kunt gebruiken.
De praktijk van de interim
We werken aan de hand van casussen en met feedback van ervaren interim-managers. Het gaat om: entree maken, analyse van probleemsituaties, effectieve interventies, planmatig werken en rapporteren naar de opdrachtgever. Ook de afronding en de overdracht krijgen aandacht.
Meesterlijk coachen
Hierbij komen specifieke vaardigheden aan de orde met betrekking tot teamcoaching, het omgaan met lastig gedrag van teamleden, doorbreken van weerstanden en hanteren van conflicten.
Tweedaagse 1
• Introductie en kennismaking
• Wat is interim-management?
• Probleemverkenning en plan van aanpak
• Leiderschap
Eendaagse 1
• Interim-management: het vak
Eendaagse 2
• Interim-management: het vak
• Leiderschap
Tweedaagse 2
• Onderwijskundig leiderschap
• Coaching en professionele gesprekstechnieken
Tweedaagse 3
• Waarde search- en interim-bureau
• Social media
• Workshop “De impact van de snel veranderende wereld op innovatie”
• Presentatie persoonlijk portfolio
De deelnemers hebben tijdens de leergang de mogelijkheid om van elkaar te leren, elkaar te consulteren en verder te kijken dan de eigen ervaring. Naast theorie over speci fieke thema’s is het leren vooral gecentreerd op (eigen) praktijkvoorbeelden en uitwisseling met reeds zeer ervaren interims. Na afloop weet je of interim-management iets voor jou is en of je de overstap gaat maken.
Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.
Professionaliseringsthema’s:
Herregistratiewaarde:
Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl
Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.
Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.
Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.
Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.
Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:
Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.
AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.