Ontdek de kracht van samen leren, onderzoeken en werken aan onderwijskwaliteit

Gespreid leiderschap is dé manier om recente ontwikkelingen in je organisatie een goede plek te geven, zoals de kracht van samen leren, onderzoeken en werken aan onderwijskwaliteit en het voeren van een goede dialoog daarover.

In deze leergang leer je wat Gespreid Leiderschap inhoudt en hoe je daarmee je eigen doelen en die van je organisatie kunt behalen. Wat zijn valkuilen en waar liggen kansen? Vanuit deze gedachte richt je jouw organisatie opnieuw in. Vervolgens kom je erachter met welke stappen en interventies je dit ideaalbeeld realiseert. Na afloop ben je klaar om als Gespreid Leider je school te ontwikkelen tot zelflerende organisatie, waarbinnen iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de onderwijskwaliteit.

Wat is Gespreid Leiderschap? Dat leer je op de eerste lesdag. Met deze basiskennis maak je een zelfstudieopdracht, waarbij je ook je eigen ambities en drijfveren onder de loep neemt. In de volgende drie dagen herontwerp je jouw school aan de hand van lespakketten die per organisatieonderdeel voor je zijn samengesteld. Op de vijfde en laatste dag combineer je alle opgedane kennis tot een persoonlijk plan voor je eigen organisatie.

In deze leergang leer je:

 • De theorie over Gespreid Leiderschap
 • Talent te benutten, verantwoordelijkheid te delen en zo uit te groeien tot een zelflerende organisatie
 • Gespreid Leiderschap toe te passen op je eigen school
 • Een herontwerp voor je organisatie en een plan om dat te realiseren te maken

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Persoonlijk Leiderschap
 • Gespreid Leiderschap
 • Zelflerende organisatie

Reacties deelnemers:

‘Een organisatie effectiever en mooier inrichten met meer kansen om te ontwikkelen. Gespreid leiderschap is zo gek nog niet!’

‘Goede koppeling met de praktijk. Ik heb inzicht gekregen in mezelf als schoolleider.Je leert het gedrag van jezelf inzien, wat het doet.’

‘Deze leergang inspireert, geeft nieuwe inzichten en zet aan tot nadenken.’

Aankomende opleidingsdata

Ervaringen

Mariëlle Jansen

“Het is goed om te reflecteren over hoe je leiding geeft en wat je valkuilen zijn. Je krijgt praktijkgerichte tools aangereikt. Ik heb zin om met gespreid leiderschap aan de slag te gaan.”

Mariëlle Jansen
Directeur r.k.-kindcentrum De Palster in Culemborg

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Kwaliteitsmanagement
 • Onderzoeksmatig werken
 • Persoonlijk Leiderschap
 • Professionele leergemeenschappen
 • Transparantie en verantwoording
 • Visiegestuurd onderwijs

Herregistratiewaarde:

 • 70%

In samenwerking met

Download de brochure

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.