Leer anders kijken, handelen en beleven door Action Learning

Hoe verbeter je de prestaties van individuele leerlingen en docenten door collectief te leren? Door collectief te leren, kun je als individu groeien. Dat geldt zowel voor docenten en leerlingen, als voor ondersteunend personeel en samenwerkende scholen.

Docenten die hun kennis en inzichten delen, stimuleren de onderwijskwaliteit. Toch focussen veel leraren zich op het onderwijsproces zelf. Of ze weten niet goed wat de vele voordelen zijn van collectief leren en hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen. In deze leergang kom je erachter hoe je leerlingen, docenten en directieleden stimuleert om collectief te leren. Je ontdekt hoe je deze leermethodiek verankert in jouw organisatie.

In zeven bijeenkomsten leer jij alles over de collectief leren-methodiek: wat houdt dit in en hoe pas je die toe in je eigen organisatie? Je voert samen met je leerteam praktijkopdrachten uit. Daarbij kijk je kritisch naar anderen en naar jezelf, onder andere door te reflecteren en te discussiëren. Daarnaast doe je ervaring op door een vraagstuk uit je eigen school op te pakken.

In deze leergang leer je:

 • Wat collectief leren inhoudt
 • Wat dit docenten, leerlingen en scholen voor voordelen oplevert
 • Hoe je collectief leren in je eigen organisatie toepast

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Collectief leren-methodiek volgens de vijf disciplines van Peter Senge
 • Teamleren
 • Persoonlijk meesterschap
 • Ontwikkelen van een gedeelde visie

Reacties deelnemers:

‘Zeker voor schoolleiders die verander- en innovatiemanagement op een andere manier willen aanpakken dan gebruikelijk, is de leergang een aanrader.’

‘Het is een feestje om naartoe te gaan en ook om weer terug te keren naar je school om het geleerde meteen in de praktijk toe te passen. Het smaakt naar meer.’

Zie ook: 5 vragen over Collectief leren

Aankomende opleidingsdata

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Professionele leergemeenschappen
 • Verandermanagement
 • Visiegestuurd onderwijs

Herregistratiewaarde:

 • 70%

In samenwerking met

Download de brochure

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.