Leergang Collectief leren: van samen leren naar samen doen

Leer anders kijken, handelen en beleven door Action Learning

Hoe verbeter je de prestaties van individuele leerlingen en docenten door collectief te leren? Door collectief te leren, kun je als individu groeien. Dat geldt zowel voor docenten en leerlingen, als voor ondersteunend personeel en samenwerkende scholen.

Docenten die hun kennis en inzichten delen, stimuleren de onderwijskwaliteit. Toch focussen veel leraren zich op het onderwijsproces zelf. Of ze weten niet goed wat de vele voordelen zijn van collectief leren en hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen. In deze leergang kom je erachter hoe je leerlingen, docenten en directieleden stimuleert om collectief te leren. Je ontdekt hoe je deze leermethodiek verankert in jouw organisatie.

In zeven bijeenkomsten leer jij alles over de collectief leren-methodiek: wat houdt dit in en hoe pas je die toe in je eigen organisatie? Je voert samen met je leerteam praktijkopdrachten uit. Daarbij kijk je kritisch naar anderen en naar jezelf, onder andere door te reflecteren en te discussiëren. Daarnaast doe je ervaring op door een vraagstuk uit je eigen school op te pakken.

In deze leergang leer je:

 • Wat collectief leren inhoudt
 • Wat dit docenten, leerlingen en scholen voor voordelen oplevert
 • Hoe je collectief leren in je eigen organisatie toepast

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Collectief leren-methodiek volgens de vijf disciplines van Peter Senge
 • Teamleren
 • Persoonlijk meesterschap
 • Ontwikkelen van een gedeelde visie

Kenmerken

 • Een persoonlijk gesprek tijdens de leergang.
 • Kennismaking met Action Learning als verandermethode en als didactisch model.
 • Je doet ervaring op met een individueel Action learningproject waarbij je een vraagstuk uit je organisatie oppakt. Hier leg je de verbinding met onderwijs, curriculum of leren.
 • Tussentijds werk je samen in leerteams.
 • Je sluit af met beheersing van de methodiek en vaststelling van de opbrengst.

Zie ook: 5 vragen over Collectief leren

Aankomende opleidingsdata

  Meer informatie

  Doelgroep

  Schoolleiders, directeuren en bestuurders die leren organiseren en veranderingen van binnenuit willen realiseren.

  Data

  De leergang bestaat uit 7 eendaagsen.

  Startdatum: 12 september 2023
  12 september, 5 oktober, 9 november, 22 november, 13 december 2023, 11 januari en  6 februari 2024

  Studiebelasting

  136 uur, waarvan 80 voorbereidingsuren en 56 contacturen

  Prijs

  Ledenprijs: € 3.145
  Prijs: € 3.495

  Programma

  Het programma is opgebouwd rondom de vijf disciplines van Peter Senge uit diens gelijknamige boek ‘De Vijfde Discipline’ aangevuld met drie actuele thema’s.

  Dag 1: Inzicht in het Action Learning proces, met aandacht voor onder andere werken en leren in de eigen context, het creëren van draagvlak en de rol van de coach. Systeemdenken staat centraal en het diagnosticeren in de onder- en bovenstroom, met aandacht voor onder andere ‘meervoudig waarnemen’.

  Dag 2: Aandacht voor ‘mentale modellen’. Wat zijn de dominante mentale modellen die de huidige situatie hebben gevormd?

  Dag 3: Deze dag staat in het teken van ‘teamleren’. Welke groepsdynamieken spelen er en hoe kun je het collectieve leren bevorderen? ‘Hoe creëer je een team of een samenwerking van één plus één is drie’ en ‘over angst en onzekerheid in teams’.

  Dag 4: Persoonlijk Meesterschap: Wat is mijn persoonlijke verantwoordelijkheid? Welke moed heb ik aan de dag te leggen? Ben ik een gever of een nemer en hoe maak ik dit onderwerp bespreekbaar in mijn team?

  Dag 5: Deze dag staat in het teken van een gedeelde visie: Welke resultaten willen we echt? Hoe komen we tot een gedeelde visie?

  Dag 6: Creativiteit: In welke mate hebben wij het vermogen om nieuwe dingen te scheppen? Hoe bevorder je creativiteit tijdens collectief leren?

  Dag 7: We stellen tijdens deze dag twee hoofdthema’s centraal. Duurzaamheid: In welke mate zijn we in staat om dingen te ontwikkelen die duurzaam zijn? Integriteit: Kunnen we ons zelf aankijken in de spiegel? Tevens geeft eenieder een presentatie van ‘zijn reis’

  Er is geen verplichte literatuur vooraf, maar achteraf ‘inspirerende verdieping’: een pakket bestaande uit uittreksels van boeken, links naar Youtube-filmpjes en voor de liefhebber inspirerende boeken (zoals ‘Antifragiel’ van Nassim Taleb, ‘Ons feilbare denken’ van Daniel Kahneman en diverse artikelen en het boek ‘Leading with questions’ van Marquardt).

  Opbrengsten

  Na afloop kun je een Action Learning-proces inrichten als oplossingsmethode voor vraagstukken op de werkvloer en bij gewenste veranderingen. Cruciaal daarbij is de ontwikkeling van jouw vaardigheid om tegenspraak te organiseren. Ook ben je bekend met de inzet van Action Learning als didactisch model waardoor je de stap kunt stimuleren van frontaal naar activistisch onderwijs.

  Certificering

  Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

  Professionaliseringsthema’s:

  • Professionele leergemeenschappen
  • Verandermanagement
  • Visiegestuurd onderwijs

  Herregistratiewaarde:

  • 70 punten

  Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

  Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

  Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

  Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

  Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

  Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

  Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

  Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

  Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

  • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
  • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

  Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

  Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

  AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.

  Kan ik in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen. Bij inschrijving kun je dit aangeven.

Wat vonden anderen van deze opleiding?

‘Zeker voor schoolleiders die verander- en innovatiemanagement op een andere manier willen aanpakken dan gebruikelijk, is de leergang een aanrader.’

Deelnemer Collectief leren

‘Het is een feestje om naartoe te gaan en ook om weer terug te keren naar je school om het geleerde meteen in de praktijk toe te passen. Het smaakt naar meer.’

Deelnemer Collectief leren

Vorige slide Volgende slide