Werken met de vijf disciplines in de dagelijkse praktijk

Veel scholen willen een lerende organisatie worden. Logisch, want hier presteren leerlingen uitstekend, zijn leraren ambitieus en ouders tevreden. Toch lukt het vaak niet om de laatste stappen te zetten. Hoe breng je de theorie van een lerende school in de praktijk?

Een lerende school hanteert vijf disciplines. In deze leergang leer je deze  disciplines te vertalen naar je eigen school: naar werkvormen, interventies en acties. We leggen daarbij een relaties met recente inzichten over leiderschap.  Je leert deze structuren te herkennen en los te laten, zodat jouw organisatie door kan groeien naar een lerende school.

In zes lesdagen komen vijf onderwerpen aan bod: de ontwikkeling van een gezamenlijke missie en visie, communicatie, mentale modellen, horizontaal leren en systeemdenken. Samen met medestudenten wissel je ervaringen uit, kijk je kritisch naar je eigen gedrag en bedenk je nieuwe werkvormen.

In deze leergang leer je:

 • Wat de vijf disciplines van een lerende school zijn
 • Hoe je die disciplines toepast op je eigen organisatie
 • Hoe je deze theorie succesvol naar de praktijk kunt vertalen
 • Een gezamenlijke missie, visie en waarden te ontwikkelen
 • Helder te communiceren met collega’s, leerlingen en ouders

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • De vijf disciplines van een lerende school
 • Leiderschap volgens Hargreaves, Scharmer en Fullan
 • Systeemdenken

Reactie deelnemer:

‘Sommige zaken zijn zo simpel dat je denkt: waarom ben ik daar zelf niet opgekomen? Dan merk je pas goed hoe vast je zit in een bestaande structuur, in je vak, je school.’

Aankomende opleidingsdata

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Professionele leergemeenschappen
 • Wildcard

Herregistratiewaarde:

 • 45%

In samenwerking met

Download de brochure

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Kan ik mijn inschrijving voor de AVS Academie annuleren?

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te gebeuren bij de opleidingsadministratie via academie@avs.nl. Daarbij geldt dat vanaf het moment van inschrijving sprake is van een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Annulering vindt dan kosteloos plaats. Als annuleringsdatum geldt de datum waarop de annulering bij de AVS Academie binnenkomt. In alle andere gevallen zijn de volgende kosten verbonden aan annulering:

 • Bij annulering meer dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: € 45,- administratiekosten;
 • Bij annulering minder dan dertig dagen voor aanvang van het professionaliseringsaanbod: geen restitutie.

Je kan je natuurlijk in alle gevallen door een collega laten vervangen.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.