Verdiepend aan de slag met jouw bestuurlijke leiderschap

Als beginnend bestuurder sta je voor de bijzondere uitdaging om jezelf de bestuurlijke rol in alle facetten eigen te maken. Ben je bestuurder van een kleinere gemeenschap van scholen, dan sta je voor de opgave om met beperktere middelen alle facetten in balans goed in te vullen: intern betrekkelijk dicht bij de onderwijspraktijk en extern in de omgeving van en in samenwerking met bestuurders van (veel) grotere onderwijsorganisaties. In beide situaties zijn er verschillende specifieke vraagstukken die om verdieping vragen. Hoe ben je in deze rol aansprekend én aanspreekbaar?

De leergang helpt je om als bestuurder je eigen leiderschapscompetenties te ontwikkelen. Het stelt je in staat om met interne en externe stakeholders te werken aan een robuuste organisatie. Met betekenisvolle scholen die zelfbewust en omgevingsbewust handelen. Zo bouw je aan een scholengemeenschap waarin kinderen zich positief ontwikkelen.

De leergang is opgebouwd uit een intakegesprek, 6 contactdagen en 2 dagen begeleide collegiale consultatie. Persoonlijke begeleiding is kenmerkend. Tijdens de hele periode is er ruimte voor individuele consultatie van één van de twee docenten.

Tussen de contactdagen zijn er (t)huiswerkopdrachten.

In deze leergang leer je:

  • een aansprekende organisatie te vormen die actief en positief communiceert;
  • invulling te geven aan de ontmoeting – in de eigen omgeving- met zowel in- als externe stakeholders;
  • aanspreekbaar te zijn en op aansprekende wijze te reageren op in- en externe signalen;
  • ontwikkelingen in de organisatie vanuit een hoger bewustzijn vorm te geven vanuit de samenhang der dingen en met inzet van goed gekozen (sturings)instrumenten.

Zie ook: Aansprekend en aanspreekbaar zijn als bestuurder

Essay “‘Staan’ en ‘Ver-staan’ Aansprekend én Aanspreekbaar Leiderschap”

Wat biedt jou als onderwijsbestuurder houvast om onder onzekere, complexe en gespannen omstandigheden je rol waar te maken? En hoe ben je in deze rol aansprekend én aanspreekbaar? Met trots lanceren we een verdiepend essay over aansprekend en aanspreekbaar leiderschap. In dit essay nemen we je mee op ontdekkingsreis langs de bakens ‘staan’ en ‘ver-staan’ en geven betekenis aan het begrip ‘besturen’.

Vraag het essay aan

Aankomende opleidingsdata

In samenwerking met

Download de brochure

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010