Cultuurverandering van binnenuit
Alleen incompany

Cultuurverandering start bij jou. Als schoolleider ben jij de aangewezen persoon om de manier waarop medewerkers en leerlingen zich gedragen een positieve draai te geven. Net als de manier waarop de buitenwereld tegen je eigen school aankijkt. Hoe doe dat?

Gedeelde normen, waarden en gedrag is de basis voor een schoolcultuur. Wat is kenmerkend voor jullie cultuur? En hoe kun je die veranderen? In deze leergang leer je de motieven van gedrag te achterhalen: waarom wil een docent deze lesmethode invoeren of een directielid op een bepaalde manier communiceren? Pas als je deze motieven kent en weet waar die vandaan komen, kun je ze beïnvloeden.

Je start de leergang met een persoonlijk intakegesprek. Daarin geef je aan wat jij in je organisatie wilt veranderen. Vervolgens pas je de geleerde theorie toe op je eigen situatie. Praktijkopdrachten helpen je daarbij. Zo kom je in acht bijeenkomsten tot een concreet plan om de schoolcultuur van binnenuit te veranderen.

In deze leergang leer je:

 • Welke subcultuur en welk cultuurniveau je eigen organisatie heeft
 • Hoe verschillende groepen in je organisatie de cultuur beïnvloeden
 • De samenwerking tussen groepen te stimuleren
 • Hoe jij als leidinggevende cultuurverandering kunt sturen

Je ontwikkelt jezelf en je onderwijsorganisatie op het gebied van:

 • Subculturen en doelgroepen binnen een onderwijsorganisatie
 • Doelgroepanalyse, cultuurinterventie en lerende schoolcultuur
 • Krachtgericht coachen

Reacties deelnemers:

‘De theorie in combinatie met veel praktijkvoorbeelden spreekt mij erg aan. De mogelijkheid om zelf te filteren wat je nodig hebt is een voor mij essentieel. Het is onmogelijk om alles tot je te nemen en dat wordt ook zo benoemd. Top!’

‘Je leert hoe je een cultuur kunt analyseren en beïnvloeden. Dit kan ik meteen in de praktijk toepassen.’

Opmerking certificering

Deze leergang is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie.

Professionaliseringsthema’s:

 • Aandacht voor professionele ontwikkeling van leerkrachten
 • Onderwijsinrichting en schoolorganisatie
 • Professionele leergemeenschappen
 • Verandermanagement
 • Visiegestuurd onderwijs

Herregistratiewaarde:

 • 65%

In samenwerking met

Download de brochure

 

Contactpersoon

Dianne FrankeDianne Franke
Programmamanager AVS Academie
d.franke@avs.nl
030-2361010

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hoe werkt de nieuwe wijze van certificeren Schoolleidersregister PO voor het aanbod van de AVS Academie?

Tot voorheen kon jij je als schoolleider laten herregistreren door het behalen van 3 verschillende professionaliseringsthema’s. Dit is per 17 november 2020 veranderd. Voor herregistratie heb je vanaf nu 100 punten nodig. Er is geen verplicht keuze pad via professionaliseringsthema’s meer. Je mag dus meerdere keren een leergang met hetzelfde professionaliseringsthema volgen. De leergangen van de AVS Academie hebben nu een herregistratiewaarde uitgedrukt in een percentage. 35 % herregistratiewaarde is bijvoorbeeld gelijk aan 35 punten. Zo kan je zelf een keuze maken in ons aanbod om aan je herregistratieplicht te voldoen. Bekijk ook onze opleidingslijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Schoolleidersregister PO, www.schoolleidersregisterpo.nl

Hoe kan ik mij inschrijven voor het aanbod van de AVS Academie?

Aanmelden voor één of meerdere open opleidingen, leergangen, trainingen, masterclasses of (lerende) netwerken kan via het inschrijfformulier.

Bij een vraag inzake coaching & mediation of advies op maat stuur je een e-mail naar adviesopmaat@avs.nl.

Na inschrijving voor een open professionaliseringsaanbod ontvang je een bevestiging via e-mail. Als je deze niet ontvangt is het raadzaam contact op te nemen met de AVS via academie@avs.nl.

Uiterlijk twee weken voor aanvang van het professionaliseringsaanbod ontvang je de uitnodiging en – apart verzonden – een factuur.

Mag de AVS Academie een opleiding of training annuleren?

Bij onvoldoende inschrijving kan een specifiek professionaliseringsaanbod door de AVS Academie geannuleerd worden. Het is mogelijk dat u dezelfde activiteit op een andere datum krijgt aangeboden. U bent dan geheel vrij hier al dan niet op in te gaan. Uiterlijk twee weken voor de uitvoeringsdatum ontvangt u hierover bericht.

Wat is inbegrepen bij de prijs van het aanbod van de AVS Academie?

AVS-leden profiteren van aantrekkelijke kortingen met betrekking tot deelname aan open professionaliseringsaanbod. In alle prijzen voor trainingen en opleidingen zijn koffie en thee, lunch en materialen inbegrepen, tenzij anders vermeld. Prijzen voor de meerdaagse trainingen zijn inclusief koffie en thee, lunch, diner en overnachting op basis van een eenpersoonskamer en ontbijt.